Salam de ciuperci
Ciupercile pleurotus costa mult pe meleagurile astea, asa ca mi-a adus mami nici mai mult, nici mai putin de 5kg. Am pus la deshidratat 4kg si acum sunt fericita posesoare a unui borcan de sticla (de 5 litri) si a unei pungi mari de hartie pline ochi cu ciuperci uscate.
Ultimele 2 cutii de cate juma de kil bucata, le-am vizualizat sub forma de salam. Pana aici e bine, ca de vizualizat e simplu!
Am google-uit retete de salam, sa aflu ce condimente se asorteaza acestor preparate. Unele le aveam in casa, altele le-am procurat imediat si am purces la treaba.
Ingrediente:
* 1 kg ciuperci pleurotus, crude
* sare de Himalaya
* piper
* boia de ardei iute
* boia de ardei dulce
* cimbru
* maghiran
* ienibahar
* coriandru
* foi de dafin macinate
* seminte de chia
* agar-agar
* ulei de cocos
Am taiat ciupercile spalate, le-am pus intr-un bol mare, impreuna cu sarea si condimentele.
Am amestecat bine si le-am lasat la marinat fara sa adaug lichid, pentru ca stiam ca vor lasa zeama, iar mie imi trebuia compozitia cat de uscata
A doua zi, bolul cu ciupercile marinate
Le-am blenduit si le-am scos intr-o strecuratoare sa extrag zeama pe care o lasasera
Am pus seminte de chia la macinat
Semintele macinate le-am amestecat cu ciupercile stoarse
Am pus agar-agar (care al meu e sub forma algei uscate) in apa, la inmuiat vreo 15 minute
Am fiert agarul si l-am lasat la racit
Cand am putut baga degetul in agar fara sa ma frig, l-am pus in blender cu ciupercile si cateva linguri de ulei de cocos, am blenduit cateva secunde,
am scos compozitia pe hartie de copt, lucrand repede pentru ca agarul se intarea din ce in ce mai mult, combinat cu ciupercile si uleiul de cocos care erau la temperatura camerei
Am rulat hartia sa-i dau forma de salam
Am desfacut si am imbracat sumar salamul cu boia de ardei dulce si l-am dat la frigider pana a doua zi, cand...
... l-am taiat,
l-am pus pe farfurii...
... si mami l-a impodobit cu buburuze!
Miroase si are gust de salam. Sigur secretul sta in condimentele folosite!
Ciupercile pleurotus costa mult pe meleagurile astea, asa ca mi-a adus mami nici mai mult, nici mai putin de 5kg. Am pus la deshidratat 4kg si acum sunt fericita posesoare a unui borcan de sticla (de 5 litri) si a unei pungi mari de hartie pline ochi cu ciuperci uscate.
Ultimele 2 cutii de cate juma de kil bucata, le-am vizualizat sub forma de salam. Pana aici e bine, ca de vizualizat e simplu!
Am google-uit retete de salam, sa aflu ce condimente se asorteaza acestor preparate. Unele le aveam in casa, altele le-am procurat imediat si am purces la treaba.
Ingrediente:
* 1 kg ciuperci pleurotus, crude
* sare de Himalaya
* piper
* boia de ardei iute
* boia de ardei dulce
* cimbru
* maghiran
* ienibahar
* coriandru
* foi de dafin macinate
* seminte de chia
* agar-agar
* ulei de cocos
Am taiat ciupercile spalate, le-am pus intr-un bol mare, impreuna cu sarea si condimentele.
Am amestecat bine si le-am lasat la marinat fara sa adaug lichid, pentru ca stiam ca vor lasa zeama, iar mie imi trebuia compozitia cat de uscata
A doua zi, bolul cu ciupercile marinate
Le-am blenduit si le-am scos intr-o strecuratoare sa extrag zeama pe care o lasasera
Am pus seminte de chia la macinat
Semintele macinate le-am amestecat cu ciupercile stoarse
Am pus agar-agar (care al meu e sub forma algei uscate) in apa, la inmuiat vreo 15 minute
Am fiert agarul si l-am lasat la racit
Cand am putut baga degetul in agar fara sa ma frig, l-am pus in blender cu ciupercile si cateva linguri de ulei de cocos, am blenduit cateva secunde,
am scos compozitia pe hartie de copt, lucrand repede pentru ca agarul se intarea din ce in ce mai mult, combinat cu ciupercile si uleiul de cocos care erau la temperatura camerei
Am rulat hartia sa-i dau forma de salam
Am desfacut si am imbracat sumar salamul cu boia de ardei dulce si l-am dat la frigider pana a doua zi, cand...
... l-am taiat,
l-am pus pe farfurii...
... si mami l-a impodobit cu buburuze!
Miroase si are gust de salam. Sigur secretul sta in condimentele folosite!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu